"Evo, ovdje je dio mojih višedesetljetnih zapisivanja proizišlih iz razgovora s pukom (1960.–2000.) uglavnom srednjodalmatinskim. Opsežnu sam građu od dvadesetak tisuća stranica i šeststo audiokazeta sredio, razvrstao i ovdje donio dio; ta promišljanja i razgovore s pukom delmatskim, njihove visprene monologe, žustre dijaloge, ponegdje i nasludbine onostrane te nasuproćena kazivanja, ali i povijesne i rodovske prešućevine. Eto, ovdje je njihovo sveto, a ujedno svakodnevno i stoljetno, gnjevno i otajstveno u ozrcaljenu duhu pojavnog svijeta, ali i svijeta što ga živeći pretpostavljaju."
Ljubo Stipišić Delmata

Anima Delmatica životno je djelo Ljube Stipišića Delmate. Riječ je o opsežnom etnografskom i etnomuzikološkom djelu koje je proizišlo iz autorova višedesetljetnog rada: od 1960. do 2000. godine zapisivao je i tonski snimao razgovore sa stanovnicima srednjodalmatinske obale, otoka te bliže unutrašnjosti. Iz tih je razgovora nastala građa od dvadesetak tisuća stranica i šest stotina audiokazeta koju je sredio, probrao i razvrstao u ovoj knjizi kako bi nama i naraštajima koji dolaze bila trajan podsjetnik na iskonske ljudske vrijednosti. Anima Delmatica na gotovo 1400 stranica donosi:
510 kazivanja o vjerovanjima,
360 religioznih pučkih pjesama i molitava,
oko 13 000 poslovica, uzrečica, kovanica i fraza,
166 napjeva,
rječnik s oko 8000 riječi,
likarušu (oko 1000 pučkih načina liječenja, savjeta za održavanje zdravlja najčešće ljekovitim biljkama ali i molitvom),
priče i dosjetke te druge fenomene pučkog života,
popise mjesta u kojima su kazivanja zapisana,
fotografije legendarnog splitskog fotoreportera Andre Damjanića.

NAPOMENA
Građa nije digitalizirana ali je dostupna i može se posuditi u Gradskoj knjižnici Zadar:

http://161.53.142.3/cgi-bin/unilib.cgi?form=D1110930083