Prvi kontakt Gradske knjižnice Zadar s Maestrom Stipišićem dogodio se 2005. godine kroz projekt "Što su znali naši stari, a mi o tome pojma nemamo". Nakon toga kontakti su sve češći te 2006. godine Gradska knjižnica Zadar objavljuje "Mojih prvih 100 pjesama za dječje klape i školske zborove". Iste godine, na Maestrov poticaj, osnovana je dječja klapa Gradske knjižnice Zadar "Kolibrići" i održana prva smotra dječje klape. Smotra dječjih klapa do 2009. godine prerasta u Festival dječjih klapa, a, kako je prva knjiga namijenjena dječjim klapama rasprodana, 2010. godine izdaje se "Moje prve 222 pjesme za dječje klape i školske zborove".

Nakon niza baštinskih projekata u suradnji s "barba Ljubom", Gradska knjižnica Zadar 2009. godine započinje projekt digitalizacije stvaralaštva Ljube Stipišića Delmate s ciljem očuvanja njegovog opusa kao važnog dijela hrvatske glazbene baštine. Delmatin opus uistinu je od nemjerljivog muzikološkog i kulturološkog značaja, a posebno za gradnju i očuvanje identiteta južne Hrvatske. Vrijednost i značaj projekta prepoznalo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Raiffesien banka koji su kroz natječaje za potporu projektima u kulturi pomogli pokretanje i realizaciju projekta.

Projekt "Delmata“ namijenjen je učenicima, studentima, glazbenicima, etnomuzikolozima ili široj javnosti za upoznavanje s hrvatskom glazbenom baštinom, istraživanje, eksperimentiranje ili kao inspiracija za kreativan rad.

Inicijator i voditelj Projekta Delmata je profesor glazbene kulture i knjižničar (voditelj Mediateke Gradske knjižnice Zadar) Milko Belevski.