Zaklada Ljubo Stipišić Delmata osnovana je u čast maestra Ljube Stipišića Delmate (1938.-2011.), čuvara dalmatinske glazbene baštine, aranžera, skladatelja i dirigenta. Počela je s djelovanjem  10. listopada 2012. godine u Zadru, na prvu obljetnicu maestrove smrti, sa svrhom proučavanja i popularizacije njegova umjetničkog i stručnog opusa ( Registar zaklada Ureda državne uprave Republike Hrvatske www.appluprava.hr/RegistarZaklada, Zakladna knjiga 1, registarski broj 184,).

Osnivač Zaklade Ljubo Stipišić Delmata je Gradska knjižnica Zadar, ustanova koja je dugi niz godina surađivala s maestrom na više zajedničkih projekata poput predavanja o klapskoj glazbi, priređivanja klapskih  koncerata,  izdavanja nekoliko priručnika maestra Stipišića, osnivanja Festivala dječjih klapa  i poticanja dječjeg klapskog pjevanja širom Hrvatske i brojnim drugim. Plod zajedničke suradnje je i Projekt Delmata , digitalizacija opusa Ljube Stipišića Delmate (www.gkzd.hr/delmata) čiji je cilj  očuvanje i promocija hrvatske baštinske građe na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Za nesebičnu i predanu dugogodišnju suradnju s Knjižnicom, godine 2006. maestro Stipišić imenovan je počasnom titulom kuma Gradske knjižnice Zadar. Svakako su i rezultati ove suradnje doprinijeli tome da je 2012. godine hrvatska knjižničarska struka upravo Gradskoj knjižnici Zadar dodijelila priznanje Knjižnica godine.

Zaklada Delmata ima više zadataka. Na prvom mjestu su otkrivanje, proučavanje i digitalizacija širokog skladateljevog opusa, a zatim stipendiranje studenata,  izdavanje monografije i dokumentarnog filma o životu i djelu Ljube Stipišića, osnivanje kolegija klapskog pjevanja na splitskom Sveučilištu  za što nam je veliki poticaj i potvrda vrijednosti nedavno uvrštavanje klapskog pjevanja na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

Zaklada djeluje pod nadzorom obitelji Stipišić. Financira se od članarina i dobrovoljnih priloga pojedinaca i pravnih osoba.

Učlanjenje

Zakladi Delmata mogu pristupiti slanjem pristupnice na adresu Zaklade i uplatom članarine na žiro račun Zaklade svi ljubitelji klapskog pjevanja kao pravne i fizičke osobe, odnosno svi zainteresirani s ciljem i željom očuvanja i promocije vrijedne hrvatske kulturne baštine.
Odlukom Upravnog odbora i Nadzornog odbora Zaklade Ljubo Stipišić Delmata iz 2013. godine članarina iznosi:

  • pravne osobe: 1.000 kn
  • fizičke osobe: 100 kn